30 χρόνια και συνεχίζουμε

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 για να παράσχει νέες χημικές ουσίες στη σύνθεση πεπτιδίων. Η ίδρυση της βασίστηκε στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των τριτυλο ρητινών, συμπεριλαμβανομένης της ρητίνης 2-χλωροτριτυλοχλωριδίου.

CBL (Chemical and Biopharmaceutical Laboratories) 

Η CBL Patras S.A. ξεκίνησε από την επιστημονική έρευνα του καθηγητή Κλεομένη Μπάρλου (ιδρυτής και βασικός μέτοχος), στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1989, με κάποια πρωτοποριακά προϊόντα τα οποία έτυχαν άμεσης αναγνώρισης από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα ως βασικές πρώτες ύλες (Barlosresins), οι οποίες βελτίωσαν με επαναστατικό τρόπο τις μεθόδους παραγωγής πεπτιδίων και μικρών πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικά, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.

Από την ίδρυσή της, η CBL διατηρεί ισχυρές ρίζες ως εταιρεία τεχνολογίας πεπτιδίων, αποδεικνύοντας το ρόλο της τεχνολογίας στις εμπορικές εφαρμογές. Ο καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος απέδειξε τη χρησιμότητα των τρυλικών ρητινών και της υβριδικής διαδικασίας στη χημική σύνθεση της προθυμοσίνης, ενός πεπτιδίου 108 αμινοξέων. Η CBL συνεχίζει να αναπτύσσει μοναδικά αντιδραστήρια πεπτιδίων, όπως προστατευμένη από mmt / mttFmoc-κυστεΐνη και Fmoc-λυσίνη  και συνθετικές τεχνικές για περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής ανάπτυξης ακόμη και των πιο σύνθετων πεπτιδίων.

Για περισσότερα από 30 χρόνια αναπτύσσονται καινοτόμα προϊόντα από την εταιρεία, η οποία έχει βασίσει την ανάπτυξη της στην διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Νέα υλικά βρίσκουν εφαρμογή στην ανακάλυψη και παραγωγή φαρμάκων και ιδιαίτερα των πεπτιδίων και των μικρών πρωτεϊνών.

Η CBL είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που το 2011 έλαβε από τον ΕΟΦ άδεια παραγωγής δραστικών συστατικών φαρμάκων (APIs). Η άδεια αυτή το 2012 επεκτάθηκε και στην παραγωγή τελικών προϊόντων (υγρά &λυοφιλα ενέσιμα).